duminică , iunie 16 2024
Breaking News
Home / Sanatate / Microscopie Speculara

Microscopie Speculara

Ce trebuie sa stim despre microscopie speculara?

Unele persoane primesc de la medicul oftalmolog vestea ca trebuie sa aiba parte cat mai curand de o microscopie speculara. Cele mai multe persoane insa care se afla in aceasta situatie nu au cunostinte referitoare la aceasta procedura. Acesta este si motivul datorita caruia incep sa caute cat mai multe informatii pe Google despre aceasta procedura.

Pentru ca dorim sa fim de ajutor, am redactat acest articol. In continuare vor fi prezentate cele mai importante informatii despre microscopia speculara, pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca. Sau, cel putin pacientii cu probleme ale ochilor ar trebui sa aiba aceste informatii la cunostinta. Asadar, iata cele mai importante informatii despre aceasta procedura.

Ce este o microscopie speculara?

Microscopia speculara este o tehnica fotografica neinvaziva care permite sa vizualizarea si sa analizarea endoteliului corneean. Folosind morfometria asistata de computer, microscoapele speculare moderne analizeaza dimensiunea, forma si populatia celulelor endoteliale.

Instrumentul proiecteaza lumina pe cornee si capteaza imaginea care este reflectata de interfata optica dintre endoteliul corneei si umoarea apoasa. Imaginea reflectata este analizata de instrument si afisata ca o microfotografie specular. In practica clinica, microscopia speculara este cea mai precisa modalitate de a examina endoteliul corneean.

Endoteliul corneean

Endoteliul corneean este un monostrat de 350.000 pana la 500.000 de celule specializate care acopera suprafata posterioara a corneei. Una dintre functiile fiziologice ale endoteliului este de a secreta o matrice de colagen care formeaza membrana Descemets.

Microscopie SpecularaInsa, functia fiziologica principala a endoteliului corneean este de a mentine sanatatea si transparenta stromei corneene. Deoarece corneea este avasculara, aportul de nutrienti are loc prin difuzia glucozei si a altor substante dizolvate din camera anterioara prin endoteliul corneei.

Pentru a facilita difuzia, presiunea intraoculara forteaza constant apa in stroma din camera anterioara. Desi afluxul de apa in stroma este necesar pentru a mentine sanatatea corneei, nivelul de hidratare a corneei trebuie controlat pentru a preveni edemul.

Proprietatile biomecanice ale corneei

Hidratarea corneei este una dintre proprietatile biomecanice ale segmentului anterior si este afectata de mai multi factori interdependenti. Pentru a controla hidratarea corneei, endoteliul formeaza o bariera anatomica si fiziologica fata de solutia apoasa care face structura semi-permeabila.

Functia de bariera impotriva fluidelor

Permeabilitatea endoteliala este controlata de jonctiuni stranse care se formeaza intre celulele endoteliale. Aceste conexiuni intre celule se gasesc la varful membranei celulare laterale si servesc la limitarea cantitatii de lichid care intra in stroma corneei.

Functia de pompa metabolica

Pe langa functia sa de bariera, endoteliul mentine si deturgescenta stromala prin pomparea lichidului din stroma printr-un mecanism de transport activ. Locul pompei metabolice se afla de asemenea, in membrana celulara laterala si face parte dintr-uncomplex de jonctiune complet format intre celulele endoteliale.

Mecanismul de pompare a transportului activ foloseste enzime pentru a transloca ionii de bicarbonat prin membrana celulelor endoteliale, ceea ce permite pasiv apei sa urmeze ionii in camera anterioara.

Endoteliul corneean normal

Cand este efectuata procedura de microscopie speculara, endoteliul corneean apare ca o serie oarecum regulata de celule mozaicul endotelial. In aceasta configuratie de mozaic, toate celulele endoteliale par a avea aproximativ aceeasi dimensiune si forma.

Endoteliu corneean anormal

Folosind microscopia speculara, boala endoteliala poate fi caracterizata prin una sau mai multe anomalii ale morfologiei celulare. Se poate depista datorita acestei proceduri prezenta pleomorfismului.

Rata crescuta sau anormala de polimegetism poate fi de asemenea descoperita cu o microscopie speculara, la fel ca si reducerea anormala a densitatii celulelor endoteliale. Aspectul, marirea sau coalescenta gutatei corneene se poate vedea de asemenea in timpul procedurii.

About cabinet.brasov

Check Also

Clinica Stomatologica Brasov

Clinica Stomatologica Brasov

De ce evita oamenii o clinica stomatologica Brasov? Dupa cum bine stiti, foarte multe persoane …

Close